TARNAMENTI HAGYOMÁNYŐRZŐ
ÉS KULTURÁLIS EGYESÜLET
"Ismerni a múltat, megélni a jelent, hinni a jövőben"
MENÜ

 

Nógrád megye északkeleti csücskében található ez a kb. 1200 lakosú palóc falu. Cered a Karancs-Medves Tájvédelmi Körzet közvetlen közelében, a Tarna forrásvidékén, a magyar-szlovák államhatár mellett fekszik. A falu nevét egy 1405-ben kelt okiratban említik először. A 15. században egymás után a Szécsényi, a Guti, Ország, majd a Losonci család birtokában volt. 1533-ban Werbőczy István birtokába került. 

Az egykori Radvánszky-Humayer kúria, amely ma faluház, 1891. előtt épült, majd 1986-87-ben Gergely Zsolt és Sattler Anna tervei alapján átalakították át, mely ma a község kultúrális központja.

A Mindenszentek tiszteletére szentelt RÓMAI KATOLIKUS TEMPLOM műemlék jellegű épület.A falu régi, kazettás, festett mennyezetű templomát az 1713-as és 1731-es Canon Visitatio romosnak említi, míg az új templomról szóló első adatok 1755-ből valók. Ekkor készült el a barokk stílusú templom szentélye. 1762-ben fejezték be az építkezést, de már 1774-ben át is alakították. A 19. században kőkarzatát kétoldalt fakarzattal toldották meg.

A keletelt, egyhajós, torony nélküli templom szentélye keskenyebb, egyenes záródású. Sekrestyéje az északi oldalon kapcsolódik a szentélyfalhoz. Nyugati homlokzatán egyszerű faajtó, a koronázópárkány felett háromszög oromzat látható. Ablakai kőkeretesek, részben zárókővel, és vállakkal, a hajófalban félköríves, a szentélynél szegmentíves záródással. Hajója három, szentélye kétboltszakaszos. Főoltára barokk, szószéke, keresztelőkútja egyszerű, a XVIII. század végéből való.

A templom északkkeleti oldalán található a szintén XVIII. században - valószínűleg a templom felújításakor, 1774-ben - épült zsindelytetős, fából készült HARANGTORONY, amely a népi építészet jelentős műemléke. Legrégebbi harangját Jüstel József, egri mester öntötte 1789-ben. Korábbi csúcsdísze - félhold és többágú csillag, amely a balassagyarmati Palóc Múzeumba került. A harangtorony a templom észak-keleti oldalán, erős gerendarácson áll. A szoknya tornácát 12 darab, a törzsét kilenc oszlop tartja. A tornácot díszített végű deszkafal veszi körül, a harangház kettős, zsalus nyílásokkal van kialakítva. Magassága 13 méter.

A palóc népi kultúra számos értéke maradt fenn a zárt völgyben. Régi lakóházak, a vidékre jellemző kézzel szőtt és hímzett vásznak árulkodnak az itt élők múltjáról. A falu környékén lévő erdők gazdag növény- és állatvilága, tiszta vizű forrásai több hektáros, vadvirágos rétjei kedvelt kirándulóhelyek. A településen meghitt, családias hangulatú szálláshelyek és vendégszerető emberek, két kilométerre pedig halban gazdag horgásztavak várják az idelátogatókat. 

 

MŰVÉSZEINK

 

 

Asztali nézet